Някога чудили ли сте се, какво представляват тези странни черно-бели изображения?

 

Може би сте ги срещали често напоследък, но знаете ли за какво всъщност се използват или как можете да ги прочетете?  

Тези странни символи са еволюирали от класическия баркод, чрез който е възможно представянето на повече от 4000 символа с просто двумерно изображение.

 

QR кодовете първоначално са използвани в автомобилната индустрия за следене на складовите наличности. Напоследък употребата им придоби популярност като лесен начин за споделяне на информация. Използва се от софтуерни компании, програмисти, рекламни агенции и т.н.

 

За прочитането на QR кода е нужно устройство с камера и съвместим софтуер за четене. Тази техника не беше широко достъпна доскоро, но сега почти всеки от нас има мобилен телефон или смартфон с камера, което ни позволява да сканираме QR кодове, където и да било. Точно това доведе то увеличаване на тяхната популярност през изминалите месеци.

 

Създаването на QR кодове е много просто. Всичко, което ви е необходимо е софтуерен генератор за QR кодове. Това което е важно да знаете, че при развитието и навлизането на технологията се променя и сканирането/декодирането на QR кодвете. Когато сами си генерирате QR код във всички случай всичко ще приключи с елементарното сканиране на кода. Има много елементи на QR кодовете, които го правят нечетивен когато сами го генерирате – един от тах е гъстотата на точките а тя зависи от количеството информация зад кода.

 

Когато използвате платформа която да ви генерира кода можете да избегнете тези неудобства и да се възползвате от много други. Така можем да направим заключението че QR кодове с динамично сканиране са много по ефективни, използването на QR кодове за бизнес нужди.